ALEXANDRA BURKE A-Z

Alexandra Bircken je Kipar poznat po svojim predmetima i instalacijama koji uključuju neobičan asortiman materijala: od svakodnevnih predmeta kao što su pakovanje boje za kosu, konji za ljuljanje i motocikli rezani, preko tekstila u ručno izrađenom i mašinskom obrađenom obliku do organske materije kao što su drvo, koža, kosti ili čak placenta. Sve što nas okružuje može postati skulpturalni medij. Njen pristup karakteriše ispitivanje ljudskog tela, njegovih potreba, želja i odnosa sa okolinom. Visoko aktuelna pitanja poput potrebe za zaštitom pojedinca, rodnog identiteta u njegovoj ambivalentnosti i odnosa između ljudi i mašina uzimaju se i tematiziraju u birkenovim skulpturama.

Zamišljena u bliskoj saradnji sa muzejskim Brandhorstom u Minhenu i njenom kustosicom Monikom Bayer-Wermuth, izložba A–Z predstavljena je kao skulpturalni rječnik koji sastavlja više od šezdeset djela, grupiranih prema formalnim i tematskim sličnostima. Više od 20 godina u radu Aleksandre Bircken redovno se pojavljuju određeni gestovi i motivi. Izložba predstavlja teme koje prolaze kroz nju od ranih 2000-ih.

Danas je Birken međunarodno poznat u savremenoj skulpturi. Ali ona je stigla na vizuelne umjetnosti preko kola put. Do trenutka kada je postala poznata kao umjetnica 2003.godine, već je imala modnu karijeru ispod pojasa. Početkom 1990-ih nagrađena je željenim mjestom na modnom kursu na koledžu Central Saint Martins u Londonu, a potom se etablirala na terenu: prvo sa vlastitom modnom oznakom, a zatim pozicijom dizajnera u Parizu. Početkom 2000 – ih počela je slobodnije eksperimentirati s tekstilom-što je dovelo do stvaranja njenih prvih skulptura. Tada je živjela u Kelnu, a tamošnja umjetnička scena brzo ju je primijetila. Ubrzo su uslijedile nacionalne i međunarodne monografske emisije i učešće na važnim grupnim izložbama, uključujući “UN monumental” u Novom muzeju u New Yorku 2007.godine, “Skulpturales Handeln” na Haus der Kunst u Minhenu 2011. godine i “Material Encounters” u Hepworth Wakefieldu 2019. godine, da navedemo samo neke.

Bircken je odigrao značajnu ulogu u oblikovanju centralnih tema skulpture od 2000-ih. ažuriranjem koncepata i pristupa koji su prvi put istraženi u Arte Povera i textile art, Birken ih proširuje tako da uključuje pitanja tehnologije, iako sa analognim pristupom. Bircken predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Minhenu od 2018. godine, gdje drži profesuru skulpture.

Ova izložba najveća je solo emisija umjetnika rođenog u Kelnu 1967.godine i okuplja djela iz cijele njene prakse: od prve skulpture završene u birkenovom studiju “Alex” u Kelnu 2003. godine do novijih instalacija. Umjesto da se hronološki odvija, ova emisija koristi teme i formalne koncepte za napredak kroz umjetnikov opus, pokušavajući uhvatiti njen skulpturalni repertoar oblika iz “A–Z”: od Birkenovog istraživanja tekstila do odnosa ljudskog tijela do njegove okoline i do njenih živopisnih i organskih naizgled mašina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.