Azerbejdžan ubrzava pripreme za izgradnju ministra Koridora Zangazur

Učinjeno je ubrzala proces priprema projekat za izgradnju Zangazur hodnik, Ministar Ekonomije Azerbejdžana Mikayil Jabbarov rekao tokom Ekonomske Samit Turskom jezikom držao u Turskoj, Trend izvještaje na Nov. 11.

Prema Jabbarov, time aktivno surađivati s drugim Turskom-kad smo kod zemalja u razvoju sektoru transporta, trgovine promet, kao i logistika sposobnosti.

“Naše zemlje imati trgovine i ekonomskih platforme, koja doprinosi ubrzanje razvoj ove veze, posebno, Temelj Turskom-kad smo kod zemlje može biti zapazio,” Jabbarov rekao.

On je također naglasio da je razvoj ekonomskih veza tokom pandemije COVID-19 jedan od najvažnijih oblasti saradnje.

“Za devet mjeseci, Azerbejdžan ekonomija porasla je za 4.8 posto, ne-ulje sektoru – za 6,2 posto, trgovine promet – za 24 posto, i izvoz robe – od 32%. Većina trgovinske razmjene naše zemlje pada na zemlje koje govore Turkijima. Mi ćemo i dalje povećavati svoj preokret, ” naglasio je Jabbarov.

Ministar je prisjetio da je 2020, tokom 44-dnevnog rata Karabah, Azerbejdžan oslobodio svoje teritorije od 30-godišnje okupacije Armenaca.

“Tokom naše pravične borbe za oslobođenje teritorija, sve zemlje Turkinjskog govornog područja, a posebno bratska Turska, podržale su nas. Izražavam svoju zahvalnost svim ovim zemljama. Želim naglasiti da je u Karabahu u toku aktivni rad kako bi se obnovili gradovi i sela. Pripremi projekat za izgradnju Zangezur hodnik, koji će povezati Azerbejdžan i Nakhchivan kopnom komunikacije, također je ubrzala,” rekao je ministar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.