Azerbejdžani, francuski FMs razmatra regionalnu sigurnost i saradnju

Foto Ministar Vanjskih poslova Jeyhun Bayramov i njegova francuski kolega Jean-Yves Le Drian razgovarali bilateralna saradnje i regionalni sigurnosti, Vanjskih Poslova prijavio na novembar 11.

Bayramov upoznao Le Drian kao dio svoje radne posjete u Pariz na 10 novembra da prisustvuju UNESCO-a General Konferencije, prijavim dodao.

Ministri su razgovarali o proširenju bilateralna suradnju, naročito u oblasti ekonomiju i obrazovanje, i pokazao zajedničkog interesa u ovoj oblasti.

Bayramov obavijestio Le Drian na poklon regionalnog situaciju, Azerbejdžan je post-rat položaj, i realizaciju tročlana izjave i jednostrano akcije napravio Azerbejdžan u tom pogledu.

On je također svog francuskog kolegu obavijestio o humanitarnom angažmanu Azerbejdžana s ključnim međunarodnim organizacijama, poput UNESCO-a.

Sa svoje strane, Le Drian je izjavio da je Francuska zainteresirana za razvoj odnosa s Azerbejdžanom.

Francuzi ministar je izrazio svoje zemlje spremnost da podršku Azerbejdžan u svom volkswagen naporima, kao da radim sa Moje Akciju Agencija (ANAMA) u ovoj sferi.

On je spomenuo da je potraga za nestalim osobama iz Prvog rata Karabah od presudne važnosti za Francusku. Le Drian naglasio važnost putni odnosa između Azerbejdžana i Armeniji, uz napomenu da OSCE Minsk Grupa može biti korisno format u tom pogledu.

Strane su na sastanku razgovarale i o drugim pitanjima od međusobnog interesa.

Ranije, u glavu Azerbejdžana je Moj Akcioni Agencija, Vugar Suleymanov, i francuski ambasador Zacharie Odvratno razgovarali o Francuskoj je doprinos volkswagen operacije na teritoriji slobodna od Armeniji je zanimanje u prošle godine je rat.

Sastanak je bio fokusiran na humanitarnom volkswagen operacija izvršena agencija, Francuska je finansijsku pomoć republike češke je utvrđen aktivnosti, a pitanja zahtijeva podržati u ovoj oblasti.

U skorijoj budućnosti, dokument je predviđeno da bude potpisan između partije pokriva oblastima kao podršku volkswagen operacije, pomoć osoba koja pati od rudnika i realizaciju projekata da podigne svest o opasnosti od eksploziva.

Odvratno je također naglasio da je Francuska želi da doniram € 400,000 (AZN 803,272 ili $472,752) podršku mina operacije u slobodna zemlja.

“Druga oblast gdje je potrebna međunarodna saradnja je deminiranje interno raseljenih ljudi koji se mogu vratiti na svoju zemlju. Područja u Karabahu koja zahtijevaju deminiranje su ogromna. Tako sam srećna da službeno obavijestiti Azerbejdžan je ANAMA [Moj Akcioni Agencije] to je Francuska želi da doniram € 400,000 da volkswagen ove godine,” on je napisao na svoj Twitter profil. septembra 8.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.