Azerbejdžanska muzika u Palati Liechtenstein

Azerbejdžanska muzika zvučala je u Gradskoj palači Liechtenstein u Beču.

Javne i kulturne ličnosti, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija prisustvovali su službenom prijemu koji je organizirala ambasada azerbejdžana u Austriji, izvještava Trend Life.

U svom govoru, azerbejdžanski ambasador u Austriji Rovshan Sadigbeyli naglasio je da je godina 2021 posebna za narod Azerbejdžana.

Zemlja tragove 30 godina restauraciju nezavisnosti sa velikim uspjehe u ekonomskoj i politički sferama, zauzimaju dostojan mjesto u međunarodnom arena.

Azerbejdžan se uvijek držao mirne politike i principa humanizma, multikulturalizma i tolerancije.

On je naglasio važnost prve godišnjice pobjede Azerbejdžana u patriotskom ratu.

Pod vodstvom vrhovnog komandanta, predsjednika Ilhama Aliyeva, Azerbejdžanske Oružane snage oslobodile su teritorije zemlje od armenske okupacije.

Narod Azerbejdžana će se uvijek sjećati i poštovati heroje koji su dali svoje živote za slobodu i nezavisnost zemlje.

Dan Državne zastave Azerbejdžana također se slavi 9. novembra.

Ambasador je privukao pažnju da će Azerbejdžanski i Evropska klasična muzika zvučati na koncertu održanom u sklopu prijema.

“Htio bih naglasiti da je Umjetnik Yalchin Adigozalov je treće generacije Karabah muzičar i unuk eminentni mugham pjevač Zulfugar Adigozalov. Shusha, dugo poznati kao Konzervatorijumu na Kavkazu, predstavio mnogo talentovane muzičare i pjevača, čiji je remek-ćemo uživati večeras ,” rekao je Ambasador.

Gosti su uživali na sjajnom gala koncertu uz učešće orkestra Bečke komore pod palicom Yalchina Adigozalova.

Laureati međunarodnih takmičenja, vokala Seljan Nasibli i Orkhan Jalilov izveo patriotski kompozicije, dok mi Čast Umjetnik, katran muzičar Aliagha Sadiyev oduševljena slušaoci sa mugham muziku.

Muzičara zapanjena publici sa muzikom komade tako poznat kompozitora kao Uzeyir Hajibayli, Fikrat Amirov, Gara Garayev, Nijazi, Vasif Adigozalov, Franz Schubert i mnogi drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.