Božićne zabavne činjenice trebate znati

Mjesec decembar stigao, a sa njim Božić, savršena prilika da podelim sa obitelji i prijateljima. To je datum kada delikatese ne mogu da nedostaju na stolu i pokloni ispod drveta. Radost preplavljuje domove i osjećaj nade obuzima duh, ali da li si se ikada zapitala od kada slavimo ovaj datum? Evo zabavnih činjenica o Božiću za tebe.

Bilo je mnogo faktora koji su oblikovali ovaj religijski festival kakav danas poznajemo. Da bi ih razumio, donosimo ti zabavne činjenice o Božiću koje trebaš znati.

Zabavne činjenice o Božiću
Rodženje
Božić dolazi od latinske Kativite, čije značenje je rođenje. Od 25. decembra, kad je”Božić” održan 350.godine. Iako to Biblija ne navedite rođenja Isusa Hrista na ovaj dan, pod uticajem St. Gregory od Nazianzus i St. John Chrysostom, decembru 25 konačno je popravio.

Božićna drvca
Tradicija postavljanja božićnih jelki je zapravo prilično star sinkretizam. Možda najstarija referenca koju imamo dolazi direktno od paganskih festivala. Keltski narod je ukrasavao hrastove voćem i svećama tokom zimskog solsticija.

To su uradili sa namerom da ožive drveće i osiguraju povratak sunca i cvetanje proleća. Kasnije su dodane božićne dekoracije za koju danas znamo.

Iako postoji verziju koja kaže da je Martin Luther je bio prvi ukrašavati Božićno drvce. To je rekao da je tokom je zvjezdane noći, Luther vidio jele i u daljini, iza drveta, zvijezda je to činilo da se izvući. To ga je navelo da pomisli na zvezdu Vitlejema, pa je visio žireve, kestene i ljesnjake sa grana, u čast poklona koje su ljudi dobijali od Isusa.

Zlato, tamjan i Smirna
Tradicija kaže da Magi dolazi iz različitih dijelova svijeta da čuje vijesti o rođenju Isusa. Doneli su tri poklona za dečijeg Boga, Melkior je ponudio 30 zlatnika za njihovu veliku vrednost i lepotu. Gaspar je donio tamjan i Baltazar dao mi je smirnu, aromatsku smolu sa velikim prirodnim svojstvima.

Crvena, zelena i zlatna
Skoro odmah nakon što donesemo koncept Božića u naš um, zamišljamo boje crvene, zelene i zlatne. Ali šta predstavljaju? Zeleno znači ponovno rođenje i život. Crvena, Hristova krv. A zlato se izdvaja na plemstvo, bogatstvo i svjetlost.

Imela
Tradiciju ljubljenja ispod imele dolazi direktno od Grka. Oni su bili prvi koji su davali važnost ovoj elektrani, koja je korištena na gozbi Saturnalije i u bračnim sindikatima. Vjeruje se da imela ima moć da pruži život i plodnost.

Tiha Noć
Čuvena pjesma koja daje dodir Božiću kao da je trešnja na torti, je sigurno Tiha noć. Od 1973. ima 73 verzije koje je komponovao otac Joseph Mohr kada je crkveni organ pukao. Nije poznato da li je priča istinita, poenta je da ju je komponovao Mohr u Austriji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *