Dan mrtvih: putovanje u podzemlje mexica (posjeta Mictlan)

Kako se tijelo raspada, duh pleše slobodno da živi u vječnosti. Na kraju života čeka Mictlan, to mjesto vječnog odmora za voljene koji su napustili fizički avion. Danas se sjećamo Mictlana, drevnog podzemlja koji je primio duše meksičkih predaka.

Prema riječima Bernardina de Sahagúna, to je bilo opasno i sumorno. Mnoge priče su ispričane o ovom podzemlju, ali nijedna nije toliko fascinantna kao sama drevna civilizacija.

Legenda podzemnog Meksika
Putovanje do Mictlana bilo je puno prepreka i suđenja za duše predaka. Podijeljeno na devet vertikalnih nivoa i potomaka, putovanje u podzemlje Meksikanaca moglo bi trajati i do četiri godine.

Svaka duša je dobrodošla na ovo putovanje, nakon svih smrti, ne diskriminira starost ili bogatstvo. Mictlan je ponudio dušama prolaz kroz devet dimenzija u kojima su morali dokazati da im je duh neuništiv.

Cijeli proces u podzemlju simulira račun vremena. U svaku dimenziju čeka gospodar dan i još jedno noć, ukupno ima 18 puta 20 rezultat 360 dana od godine, plus pet kosmičke poena: vode, zemlja, zrak, vatru i sunce. Ukupno, imamo 365 dana godišnje.

Jednom prošao kroz cijeli krug vremena, gospodaru mrtav Mictlantecuhtli pozdravlja duše da ga donese radost i vječni početak. Međutim, prije nego što su stigli tamo svaki pokojnik je morao krenuti na putovanje na devet nivoa drevnog podzemlja.

Dan mrtvih, devet nivoa Mictlan:
Prvi nivo: Čikonahuapan

Poznatiji kao “mesto pasa”, ovaj prvi nivo je tražio od duše da pređe reku pakla. Međutim, on je to mogao postići samo uz pomoć smeđeg psa, xoloitzcuintlea. Preminuli je nosio sa njim psa od bermejo kosu vezan da prođete prvi test, jer je to bio jedini psa da bi se složio da ide sa njim na prijelazu.

Drugi nivo: Tepektli Monamictlan

Priznat kao nivou da brda se pridružim, je rekao da ovdje duše suočen dva brda koji otvara i zatvara. Koji se sudaraju stalno, umrli imala tražiti tačan trenutak da prođe bez da budem zarobljen između dvije velike stijene.

Treći nivo: Iztepetl

Da bi prevladao treći kat morao se popeti. Veliki brda ruža pred mrtav, ali to je još gora, jer planine su puna oštrih kamenja to može da povredi dušu.

Četvrti nivo: Itzehecayan

Poznato kao mjesto opsidijanskog vjetra, četvrti nivo bio je mjesto opisano kao pusto i ispunjeno ledom. Ovo područje je postignut nakon penjanje na planine trećeg nivoa i predstavlja mesto gde led ne prestane padati.

Peti nivo: Paniecatacoyan
Nakon prelaska brda Itzehecayan, duša je bio na mjestu gdje gravitacija je izgubio i veliki vjetar nosi sve dalje. Na tom nivou je pokojnik mogao odlučiti da se oslobodi i pređe na sledeći nivo ili da se uhvati za tlo.

Šesti nivo: Timiminaloayan

Nakon što je oslobođen veliki put je trebalo preći. Tokom putovanja, oštre strele su prešle put duša i mogle da izazovu nekoliko rana. Priča se da su te strijele ili strijele bile izgubljene bitke zemaljskog aviona.

Sedmi nivo: Teocoyohuehualoyan

Gospodar jaguara, Tepeyollotl, se nalazi na ovom nivou. Oslobađajući Divlje mačke da prožderu srca onih napuštenih putnika. Krajnji test na ovom nivou je da pusti svoje srce da jede, ovo je cijena za avans na sledeći nivo.

Osmi nivo: Izmictlan Apchcalolca

Rijeka Crna voda, poznata kao Apanoahuacalhuia, teče na ovaj nivo. Svaki fiunto morao da pređeš reku i izbjeći davljenje, što može se postići, samo, ako je potpuno skinuo svoje telo pa da duša će biti slobodan.

Deveti nivo: Čikunamiklan

Gdje se voda rijeke ispraznila, deveti nivo je počeo. U ovo putovanje, duša pokojnika je konačno osloboditi od patnje tijelo od bogova Mictlantecuhtli i Mictecacihuatl, koji predstavljam žensku i mušku suštinu.

Na kraju posljednjeg nivoa, duša je trebala dati Mictlanteltlijeve tribute sa kojima je bila zakopana. Kada je zadatak završen, duša je stigla do kraja Mictlana i susreta sa precima i večnog mira.

Pored Mictlana, Dan mrtvih je postao proslava čarolije smrti. U prenosa duše i dolazak u drugi avion koji daje nam vječnu sreću. Danas se i stari put u Mictlan i moderna verzija Dana mrtvih slave sa ponudama. Na kraju dana, najvažnija stvar je da se povežeš sa svemirom preminulog i odaju počast dragocenu dušu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *