GLEDAJUĆI KROZ STAKLO

UN su službeno 2022. proglasile Međunarodnom godinom stakla-činjenicom koja mi je pobjegla sve dok to kustosica Clare O'dowd nije spomenula u visoko odgovarajućoj emisiji Instituta Henry Moore ‘stanje stvari’. Prošle godine sam ovde pisao o V&A-ovoj kolekciji stakla u kontekstu kako, kao umetnički materijal, staklo nije sasvim postiglo mainstream prihvatanje sada prilično rutinski usklađeno sa tekstilom i keramikom. To verovatno ne pada na nedostatak podobnosti, već na okolnosti njegove proizvodnje: skup i potencijalno opasan proces koji se ne pojavljuje u umetničkim stepenima jer fakulteti nemaju objekte, a koji generalistički umetnici mogu samo realno da se pozabave rezidencijama.

Sada je predstava u Leeds predstavlja 50-50 mješavina stakla stručnjaka i šire-u rasponu umjetnika koji rade u materijalu, sve iluminatingly kategorizirana od strane materijalne imovine navedenih u procesima koji se koriste. ‘Čvrsta’ ima liveno ili oblikovano staklo; ‘GAS’, skulpture napravljene puhanjem u staklo;’ tečnost ‘ rezultati manipulisanja rastopljenim staklom. Evo jednog od svakog tog reda:

Elliot Walker:’ Prosipanje’, 2019. A spljošten oblik reference still life painting, i dok je čvrsta staklena boca je teško iznenađenje, prisustvo očigledne tečnosti i njegova prosipanje je lijep zadirkivanje.

Hew Locke:’ mamin mali vojnik’, 2013. Izrada projekta Sa Murano staklom u Veneciji dovela je Lockea do istorijskog opisa porobljenog ‘blackamoora’ i eksploatacije djece kao vojnika, u skladu s krhkošću stakla.

Petr Stanicky: ‘ogledalo-Mondeo Bite’, 2014 (gornja slika). Izuzetno prošireni kapljica tečnog ogledala, polu stvorenje, polu iskrivljeni branik, izgleda da jede vetrobran automobila u nadrealnom pogledu gledanja kroz staklo i u ogledala.

A tu je i više: od naredne sedmice Glass Exchange na sjeveroistoku će biti domaćin četiri novo naručila javne skulpture u staklu umjetnika visokog profila: čudovište Chetwynd, Ryan Gander, Katie Paterson i Pascal Marthine Tayou.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.