Isfar Sarabski završava svoju evropsku turneju

Poznati azerbejdžanski pijanista, počasni umjetnik Isfar Sarabski završio je svoju koncertnu turneju u cilju promoviranja svog najnovijeg albuma “Planeta” (2021).

Muzički album” Planet ” zabilježen je u saradnji s Warner Music Group. On je objavljen na međunarodni džez dan, koji se slavi 30.aprila.

Kao što muzičar kaže, muzički album u potpunosti odražava njegova osjećanja i pogled na svijet.

Muzičar posebno obraća pažnju na velike događaje koji su zadnjih godina utjecali na čovječanstvo. Putem svoje muzike, Isfar Sarabski sarađuje u dijalogu s slušaocima.

Album “Planet” uključuje radove koji se izvode na koncertima i obnovljenim muzičkim dijelovima.

“Pa, jedan od kompozicija uključena u album je napisao prije dvije godine, ali snimili smo to prošle godine. Moji koncerti prikazuju sve muzičke kompozicije uključene u album.

Album” Planet ” je prvobitno bio elektro album. Ali postepeno se pretvorilo u akustični album.Štaviše, muzičke kompozicije uključene u album su izvođene s orkestrom.

Isfar Sarabski potpisao je ugovor s Warner Music Group za objavljivanje dva albuma 2019.godine. On je postao prvi azerbejdžanski džez-muzičar koji se pridružio Warnerovoj muzičkoj grupi.

Muzičar je 2019.objavio muzički komad “Konji Karabaha”, zabilježen u partnerstvu s Warner Music Group (WMG).

Konačna odluka donesena je nakon nastupa muzičara na Jazzaheadovom festivalu održanom u Njemačkoj.

“Za mene, kao umetnik, ovo je veliki korak napred u pogledu na činjenicu da je sada moja muzika zvuči širom svijeta i dobro je unapređen. Ugovor sa Warner Muziku Grupa pruza za oslobađanje drugi album, ali će biti u drugom mjuzikl žanr – elektronsku muziku”, rekao Isfar.

Evropska turneja je trajala od oktobra do novembra. Preko dva mjeseca, muzicar je uspješno izvela u Minhenu, u Hamburgu, Drezden, Berlin (Nemačka), Briselu (Belgiji), Veneciji (Italiji), Pariz (Francuskom), ‘s-Hertogenbosch (Holandije), Friborg, Bern (Švicarskoj) i Prag (češke). Svi koncerti su rasprodani.

Njemački Norddeutscher Rundfunk (NDR) snimio je koncert Isfara Sarabskog u Minhenu i emitirat će ga na nacionalnom radiju širom Njemačke i Evrope. U Francuskoj, muzičar je pozvan na radio-kanal TSF, gdje je dao intervju i puštao nekoliko pjesama uživo za radio slušaoce.

Isfar Rzayev, poznatiji kao Isfar Sarabski, praunuk opernog pjevača Huseyngulu Sarabski. Njegov muzički talenat pokazao se u ranoj dobi.

Muzičar je počeo svirati klavir sa sedam godina. Sarabski je studirao klasični klavir jedanaest godina u muzičkoj školi Bulbul. Nakon toga, on je nastavio svoje obrazovanje na baku Muzičkoj akademiji.

On je završio studije na Akademiji 2011,diplomirajući kao koncertni pijanista. Iste godine, pijanista je dobio stipendiju od Berklee Music College, Boston, i SAD-a.

Nakon toga, muzičar osnovali Isfar Sarabski Trio s Moskvom na osnovu muzičari Alexander Mashin (bubnjeve) i Makar Novikov (bass). Ta trio nastupala je na mnogim festivalima i na koncertnim lokacijama širom Sjeverne Amerike i Evrope.

Azerbejdžan je mlada virtuoz je izveo na najprestižniji koncertne hale, uključujući Royal Albert Hallu, Kraljica Elizabeta Hodnika, Miles Davis Hodnika, Vibraciju, Jazz Kluba, Jazz Kluba, Ronnie Scott, na Zinco Jazz Kluba, Konzerthaus, i Asfalt Jazz Kluba, Vojvodu des Lombards Jazz Kluba, Porgy & Bes Jazz Kluba, Ptica je Oko Jazz Kluba, a Teatru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.