Izgradite svoj dom jeftino, održivo i predivno.

Kružne kuće, napravljene od zemlje, izgradio svoju budućnost stanovnika svojim rukama, prijateljski u okruženju i nisku cijenu. Za mnoge ovo će zvučati kao arhitekture daljinski puta, da li je prošlost ili budućnost, ali u stvarnosti je tehnika bioconstruction poznat kao superadobe i, iznad svega, održiva putu za jedan dan imaš svoj dom.

“Sistem fokusiran na izgradnju stanovanje kao osnovna ljudska redu, gde je svaka osoba umiješana u stvaranju sopstvene kuće i zajednice, dok očuvanje prirodne resurse i da energija planetu”, tako definira superadobe Anđeo Montes de Oca, specijalista za ovu tehniku i koji nosi više od 1 decenije vježbati i nastave ga u Meksiko, posebno u Tepoztlán, Morelos.

Dom prvobitno dizajniran za mjesec (i to radi nevjerojatno na Zemlji)
Superadobe je stvorio Iranski arhitekta Nader Khalili (1936-2008) i NASA-i predstavio kao alternativu za izgradnju kuća na Mjesecu i Marsu. Nevjerojatan je strukturalne snagu, što podrazumijeva iskoristiti gotovo isključivo od sirovi materijal iz neposrednoj okolini (zemlji), kao svoje termalni kvalitete, neka ovaj sistem je više od opcija za svakom terenu.

 

Kako radi superdobe?
Duge vreće su pune zemlje i vezane bodljikavom žicom. Uređeni su u kružnom obliku i montirani lukovi. “To je veliki adobe, dug i fleksibilan. Jesi dugo jaknama oko kojih su pune zemlje na kojoj je, formiranje prstenova u slojeva, radi u kompresije, s vlasi bodljikave žice postavili između njih da se ponašaš kao beton, radim sa napetost, stvaranju lukove u red oblik kupola ili trezora nas,” objašnjava Angela je na razgovoru, i citate Khalili: “Sa izgradnjom tehniku, nećemo napustiti tehnologiju; držimo najbolje iz prošlosti, idemo prema budućnosti.”

Upravo tako, ova struktura lukova i trezora daje otpor zemljotresima dokaz za kuće. U tom smislu, to je dizajn da integrira tradicionalne glineni arhitektura s sigurnost standardima savremene gradova. Prema Montes de Oca, superadobe je struktura skladu sa sva pravila potrebna do Kalifornije zgradu šifre u smislu zemljotresi, i također stoji za njihov otpor protiv vatre, poplave i uragana.

Koje su velike prednosti nadprirodnog?
Struktura da rezultat iz zgrade sa superadobe imam izuzetan kvalitete –to nije slučajnost to što je jedan od bioconstruction tehnike koje privući najviše pažnje svijeta.

Održivo: za efikasnost materijala i resursa.

Ekonomski: upotrebom materijala iz okoliša i mogućnošću izgradnje kuće, većinom svojim rukama. Kvadratni metar superadobe kuće je oko 3.500 meksičkih pezosa ($150 USD).

Antiseismička: za njen sistem lukova i trezora.

Za oblike i kružne prostore.

Termalno: po debljini zidova i toplinskoj pripadnosti zemlje.

Estetika: iako subjektivna, mnogi ljudi smatraju da su superadobe kuće posebno lijepe.

 

Gdje naučiti kako izgraditi kuće sa superadobe?
Postoje knjige u kojima, na neki način, autori objašnjavaju korak po korak kako izgraditi superadobe strukturu. Jedan od najpopularnijih je Khalilijevo sklonište za pješčane vreće i Eko selo. U slučaju da želite Iskustvo više, predlažemo vam da potražite radionicu. Ako živiš u Meksiku možeš napisati Anđeo ([email protected]), ili tako kroz sajt arquitecturaenarmonía.com ili tvog Facebook stranicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *