Pregled: utjecaj oslobođenih azerbejdžanskih zemalja na ekonomiju zemlje

Nakon 44-dan drugi Armeniji-Azerbejdžan Karabah rat, koji se završio republike češke oslobađajuće svoju zemlju od okupacije, glavni zadatak je da raščistimo oslobođen oblasti mine, obavljaju rekonstrukcije posao i napraviti neophodne infrastrukture vratiti ljude sa ove zemlje.

Brzo obnovu posao obavljen tokom više od godinu dana tokom 30 godina okupacije, mine su podmetnuli ove zemlje, Azerbejdžan je pod zemljom i zemlju resursi su opljačkali, sredina je bila zagađena.

Na skali od posla provodi u zemlji, koji je bio umesan u ratu, zajedno sa bore protiv COVID-19 širiti, pokazuje Azerbejdžan je ekonomskoj snazi, uspešnu politiku zemlje, kao i odlučnost i volja foto ljudi.

Foto MP, stručnjak u oblasti ekonomiju Vugar Bayramov rekao Trend da restauraciju posao, kao i građevinski posao, odnešen u slobodna teritorija, u jednu ruku, omogućava da procijenimo vrijednost ove teritorija, kao osigurati zapošljavanje.

“Izvještaje međunarodnih finansijskih institucija pokazuju da faktor utiču ekonomskog rasta republike češke, posebno u 2020-2021, je restauraciju naše slobodna teritorija,” MP dodao. “Sredstva odvojena već utječu na stopu rasta BDP-a. Rezultati će biti još veći u narednim godinama.”

“U isto vrijeme, ako obratite pažnju na neku infrastrukturu projektima, i privremeno i stalni posao će biti stvoren kao deo tih projekata,” Bayramov dodao. “Na primjer, preko 600 građana zaposleno je u sklopu prve faze izgradnje Međunarodnog aerodroma u Fuzuliju. U isto vrijeme, nakon naručivanja aerodroma, došlo je do povećanja broja naših građana s trajnim poslom.”

“S druge strane, preko 600 kilometara putevi su gradi i vraćena u naš slobodna teritorija,” MP rekao. “Postoji i mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta.”

U međuvremenu, vrši se važan posao u cilju razvoja poljoprivrednog sektora u slobodnim teritorijama. Nekih 20 posto svježih vodenih resursa padne na ove zemlje i obilje plodnih zemalja obećava nove mogućnosti za razvoj poljoprivrednog sektora.

U “Pametan Selo” projekat predviđa u svrhu koristi od zemlje i stvaranje potrebno infrastrukturu za obradu proizvoda.

Predsjedavajući foto Parlament je Agrarna Politiku Komiteta, Tahira Rzayev rekao Trend da obnova teritorija i početku sije proces će rezultat u izobilju poljoprivredne proizvoda u zemlji, koji je u red će dovesti do niske cijene za te proizvode.

“Naravno, zemlje oslobođene od okupacije istaknute su njihovom plodnošću i produktivnošću,” dodao je predsjedavajući. “Mnogo pamuk, žitarica, grožđe, povrce i drugi poljoprivredni proizvodi su odrasli na ovim prostorima, stoke sektor je razvijao tokom Sovjetske puta.”

Obnova sije proces u zemlje, ima veliki potencijal, će dati novi podsticaj da razvoj poljoprivredni sektor republike češke, kao jako spriječiti uvoz o poljoprivrednim proizvoda i povećanje u zemlji izvoz potencijal.

Oslobođene azerbejdžanske teritorije također imaju posebne prednosti u smislu prirodnih resursa.

“Zangilan, Kalbajar i Lachin okruga imaju prednost u smislu prirodne resurse u odnosu na druge foto okruga uključena u Karabah ekonomske regionu,” foto MP Vugar Bayramov rekao.

“U tim distriktima ima dovoljno prirodnih resursa,” izjavio je Bayramov. “Naravno, to omogućava razvoj rudarskog sektora. Postignut je sporazum s turskim kompanijama o razvoju depozita u rudama.”

MP je dodao da se očekuje da će se saradnja nastaviti i sa lokalnim i drugim stranim kompanijama.

Strane kompanije također su zainteresirane za projekte u regionu Karabah i Istočnom Zangazuru. Neke zemlje su već uložile u oslobođene azerbejdžanske teritorije. Značajne reforme provedene nedavno u cilju diverzifikacije ekonomije, razvoja sektora bez nafte i osiguravanja povoljnih ulaganja u Azerbejdžanu imat će utjecaja.

Istovremeno, stvaranjem Agdamskih i industrijskih parkova u regionu Karabah će se doprinijeti povećanju mogućnosti investiranja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.