STERLING RUBY IZABRAN KAO PRVI BERGGRUEN UMJETNIK UMJETNOSTI I KULTURE-IN-RESIDENCE-STVORIT ĆE VIŠEGODIŠNJU INSTALACIJU U PALAZZO DIEDO POČETKOM APRILA

U najnovijim inicijativama za podsticanje rada današnjih umjetnika, produbljivanje veze između savremene umjetnosti i prošlosti i stvaranje umjetnosti šire dostupnom javnosti, filantrop Nicolas Berggruen danas je najavio stvaranje Berggruen Arts & Culture i sticanje povijesne Palazzo Diedo Nicolas Berggruen dobrotvornog povjerenja u venecijanskom okrugu Cannaregio, koji se obnavlja i obnavlja kako bi služio kao osnova za ovaj višestrani, međunarodni program i njegove aktivnosti u Veneciji i širom svijeta.

“Kao neko s dubokom ljubavlju prema Veneciji, dugo sam želio pružiti mjesto na kojem umjetnost može biti inspirisana ovim gradom i stvorena u gradu. Oduševljeni smo što sada ostvarujemo ovaj san obnavljanjem Palazzo Diedo—veličanstvene zgrade koja je dugo povezana s jednom od historijskih porodica Venecije-i čineći je dostupnom široj javnosti kao osnovu za širu berggruen Arts & Culture initiative. Radujemo se što ćemo vidjeti inovativne umjetnike iz samog grada i širom svijeta kako dolaze u Palazzo Diedo kako bi napravili novi posao i iznijeli nove ideje, vraćajući Veneciju svojoj eminenciji kao mjesto umjetničkog stvaralaštva.”

Na Palazzo Diedo, Berggruen Arts & Culture će biti domaćin niza izložbi—neke izvučene iz lične kolekcije Nicolasa Berggruena-kao i instalacija, simpozija i programa umjetnika u rezidenciji koji će njegovati stvaranje umjetnosti u Veneciji. Da bi palazzo oživio tokom faze obnove i učinio svoju novu ulogu vidljivom za javnost, Berggruen Arts & Culture imenovao je Sterling Ruby za svoju inauguralnu rezidenciju umjetnika. Ruby će stvoriti projekt u četiri čina, višegodišnju instalaciju u Palazzo Diedo, s prvim elementom koji debituje 20. aprila 2022.i na vidiku kroz trajanje 59. Bijenalnog Arte.

“Izuzetna je čast biti izabran za prvog umjetnika u rezidenciji u Berggruen Arts & Culture, raditi s Palazzo Diedom i biti dio Nicolasove ambiciozne vizije. Kako se zgrada obnavlja u narednih nekoliko godina, instalacija koju sam zamislio će se promeniti, izražavajući i komentarišući šta znači povratiti zgradu sa toliko istorije, i odražavajući na direktan, materijalni način tradicije umetnosti i zanata koji su toliko deo Venecije.”

Međunarodno poznati kustos savremene umjetnosti Mario Codognato, koji je služio kao glavni kustos MADRE u Napulju i direktor Fondacije Anish Kapoor u Veneciji, imenovan je umjetničkim direktorom Berggruen Arts & Culture. Venecijanski arhitekta Silvio Fassi nadgleda obnovu palate, koja će se službeno otvoriti 2024.godine, istovremeno s Bijenalom di Venezia.

“Nakon što sam toliko svoje karijere proveo daleko od grada u kojem sam rođen i mjesta koje me je formiralo, uzbuđen sam što ću ponovo biti u Veneciji, pridruživši se Nicolasu Berggruenu u stvaranju ovog novog kreativnog centra koji je toliko pun obećanja. S Nicolasom vjerujem u umjetnost koja govori javnosti, izaziva nas da iznova razmišljamo i izaziva rasprave—i vjerujem u Veneciju kao grad koji ima ne samo prošlost, već i budućnost kao jedno od velikih svjetskih raskršća umjetnosti i ideja.”

Prva faza Ruby-ovog projekta u četiri čina bit će reljefna struktura koja se naginje preko fasade zgrade, ostajući na vidiku do novembra 2022. Kako izgradnja počinje, Ruby će postaviti dvije vanjske instalacije do kraja 2022. i kasnog proljeća 2023.godine, odgovarajući na strukturu i zatvarajući je dok se transformiše. Završna faza će obuhvatiti rezidenciju zaključnu sa izložbom u Palazzo Diedo, koja će biti deo zvaničnog otvaranja u proleće 2024.

Inicijative Nicolasa Berggruena u vizuelnoj umjetnosti i kulturi obuhvatile su tradicionalne i eksperimentalne. Kao predstavnik porodice koja je legendarna na polju evropske umjetnosti 20.vijeka, on je bio presudan u proširenju programske i kustoske autonomije Muzeja Berggruen, koji je od 2000. godine bio komponenta nacionalizma u Berlinu. Kao osnivač Instituta Berggruen, predvodio je širenje Instituta prisustvom u Los Angelesu, Pekingu i Veneciji. On je podržao Institut pod vodstvom projekata uparivanje vodećih savremenih umjetnika, uključujući Anicka Yi, Ian Cheng, Rob Reynolds, Agnieszka Kurant, Pierre Huyghe, i Nancy Baker Cahill sa istraživačima u umjetne inteligencije i biologije, stvoriti radove istražuje naše mijenja ideje o tome šta to znači biti čovjek.

Palazzo Diedo je druga historijska građevina koju je dobrotvorni fond Nicolas Berggruen stekao u Veneciji, nakon kupovine Casa dei Tre Oci na Giudecci kao glavne evropske baze za Institut Berggruen. U aprilu i junu 2022.godine, Berggruen Arts & Culture predstavit će niz umjetničkih razgovora u partnerstvu s Artreviewom u Casa dei Tre Oci. Berggruen Arts & Culture će takođe preduzeti aktivnosti kao što su izložbe, diskusije, predavanja i rezidencije na lokacijama izvan Palazzo Diedo i Casa dei Tre Oci, kao što su Museum Berggruen u Berlinu i Berggruen Institut u Los Angelesu.

O umjetniku
Sterling Ruby (Američki/holandski, b. 1972) vodeći je savremeni umjetnik čiji je rad predstavljen na samostalnim izložbama širom svijeta. Poznat po višestrukoj prirodi svoje prakse, njegovo djelo obuhvata slikarstvo, keramiku, kolaž, video i fotografiju, tekstil, skulpturu i instalacije. Radeći u širokom spektru medija, od tradicionalnih do nekonvencionalnih, Ruby je stvorio opus koji je, iako izuzetno raznolik, čvrsto ukorijenjen u složenoj i koherentnoj umjetničkoj strategiji. Njegova praksa uključuje kombinaciju Filozofskog istraživanja i materijalne istrage, a druga uključuje naizgled beskrajnu prenamjenu, kombiniranje i rekombiniranje različitih tehnika i medija.

Ruby je diplomirao 2002. godine u školi umjetničkog instituta u Chicagu, Illinois, A M. F. A. 2005.godine sa koledža za dizajn Art Center, Pasadena. Trenutno živi i radi u Los Angelesu. Javne zbirke uključuju Guggenheim muzej, Njujork; Whitney Museum of American Art, Njujork; MoMA, Njujork; MoCA, Čikago; Walker Art Center, Minneapolis; MoCA, Los Angeles; LACMA, Los Angeles; Hammer Museum, Los Angeles; SFMOMA, San Francisco; MMFA, Montreal; Musée d'art Moderne de la Ville de Paris; Moderna Museet, Stockholm; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek; i Tate Modern, London.

Rođen u Veneciji, Mario Codognato služio je kao glavni kustos MADRE otkako je otvoren u Napulju 2005.godine. U tom svojstvu, on je kurirao retrospektive Jannis Kounellis (2006), Rachel Whiteread (2007), Thomas Struth (2008) i Franz West (2010), između ostalog. Prethodno je radio na projektu savremene umetnosti u Arheološkom muzeju u Napulju, gde je vodio izložbe Francesco Clemente (2002), Jeff Koons (2003), Anish Kapoor (2003), Richard Serra (2004), Anselm Kiefer (2004) i prva muzejska retrospektiva Damiena Hirsta (2004). Od 1999-a je vodio javne projekte specifične za lokaciju za Piazza Plebiscito u Napulju, uključujući Robert Rauschenberg (1999), Joseph Kosuth (2001), Sol Lewitt (2005), Jenny Holzer (2006), Jan Fabre (2008) i Carsten Nicolai (2009). Vodio je izložbe za druge institucije i napisao njihove kataloške eseje o radu Alighiera Boettija (1992.i 1999.), Richarda longa (1994. i 1997.), Gilberta i Georgea (1998.), Jana Fabrea (1999.), Brice Marden (2001.), Wolfgang Laib (2005.), Candida Hoeffer (2013.), Douglas Gordon (2017.) i Ed Ruscha (2019). Vodio je nekoliko tematskih izložbi, Barock u MADREU 2009. godine i krhak? u Fondaciji Cini u Veneciji 2013.godine. Od 2014.do 2016. bio je glavni kustos na Hausu 21er Belvedere u Beču, gdje njegove emisije uključuju retrospektivne izložbe Olafura Eliassona, Tomasa Saracena I Sterling Rubyja, te izložbu “Neprospavana” o istoriji i ulozi kreveta u umjetnosti. Najnoviji projekti uključuju Anish Kapoor u makro u Rimu (2017), Damien Hirst u Houghton Hall u Norfolku (2018) i Galleria Borghese u Rimu (2021) i Georg Baselitz u Muzeju Palazzo Grimani u Veneciji (2021). Od 2016.godine Codognato je direktor Fondacije Anish Kapoor.

Nicolas Berggruen Osnivač je i predsjedavajući Instituta Berggruen i predvodio je njegov rast, uspostavljajući njegovo prisustvo u Los Angelesu, Pekingu i Veneciji. Fokusirajući se na velike transformacije u ljudskom stanju koje su doveli faktori kao što su klimatske promjene, restrukturiranje globalne ekonomije i politike i napredak u nauci i tehnologiji, Institut nastoji povezati i razviti ideje u ljudskim naukama u potrazi za praktičnim poboljšanjima u upravljanju kroz kulture, discipline i političke granice.

Posvećen vizuelnoj umjetnosti i arhitekturi, Nicolas Berggruen ima novoosnovanu Berggruen Arts & Culture, višestruku inicijativu koja razvija i predstavlja programe na međunarodnom nivou. On je naručio Herzog & de Meuron dizajnirati hilltop scholars ‘ campus za Berggruen Institut u Santa Monica planine Los Angeles, je stekao i renovira Casa dei Tre Oci u Veneciji kao evropska baza Berggruen instituta, i stekao i renoviranje Palazzo Diedo u Veneciji kao osnova za Berggruen umjetnosti & kultura. On je pomogao proširiti autonomiju Museum Berggruen u Berlinu kao komponenta Nationalgalerie i ohrabrio stvaranje novog rada savremenih umjetnika, uključujući Anika Yi, Ian Cheng, Rob Reynolds, Nancy Baker Cahill, i Sterling Ruby na Berggruen Institute. Takođe je sarađivao na projektima sa poznatim arhitektama, uključujući Davida Adjayea i Shigeru Bana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.