Završava se Festival kratkih predstava

Po prvi put, u Bakuu je održan 4,4 Festival kratkih predstava.

Taj događaj je bio ko-organizator Ministarstva Kulture i Olimpijskom.az uz podršku Države Akademske Kazališta, a Međunarodna zajednica Pozorišni Kritičari.

Na festivalu su učestvovali pozorišni timovi iz Baku i regiona u zemlji, uključujući 1 državu, 6 privatnih i 5 nezavisnih pozorišta.

Glavni cilj festivala bio je povećanje broja dramatičnih predstava koji odražavaju hrabrost i junaštvo vojnika Azerbejdžana. Takođe je bio fokusiran i na oživljavanje radnih pozorišta koje su prethodno obustavljene u Coronavirus pandemiji.

Prvi zamjenik ministra kulture Elnur Aliyev i menadžer projekta Vidadi Gafarov naglasili su ulogu festivala u patriotskom obrazovanju i otkrivanju novih talenata. Gosti su predstavljeni video-pregledom festivala, nastupima i panel diskusijama.

Dodjelu ceremonija je bila prisustvovali direktor Državne Akademske mjuzikle, Počastvovan Umjetnost Radnik Aligismet Lalayev, festival je direktor Elchin Jafarov i porota članova, uključujući i Čast Umjetnost Radnika Israfil Israfilov ( porota predsjedavajući), Aydin Kazimzade, Mehriban Alakbarzade, Ali Amirli i Ljudi je Umjetnik Parviz Mammadrzayev.

Esa inkluzivni teatar osvojio je prvo mesto za predstavu”komšija”. Predstava je predstavljena publici.

Drugo mjesto otišao u Stanje Akademske Kazališta za predstavu “44”, a Lankaran Država Drama Pozorište rangirani treći za svoj rad, “Posljednji Sastanak”. Dobitnici su dobili novčanu nagradu.

Večer je izveo glavni direktor Državnog akademskog muzičkog pozorišta Javid Imamverdiyev.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.